kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Veiligheid Kitesurfen

Veiligheid Kitesurfen

Extreme sport

Kitesurfen wordt gerekend onder de extreme sporten. Je kan met kite meters hoge sprongen maken en een snelheid van 80 kilometer per uur bereiken.  Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk om eerst kitesurflessen te volgen voordat je zelf de sport gaat beoefenen. Mits je aan alle regels houdt en je je gezonde verstand gebruikt kan kitesurfen een veilige sport zijn, maar het gevaar zit in een klein hoekje, dus let altijd goed op. Kitesurfen is wanneer je geen lessen hebt genomen erg gevaarlijk, daarom raden wij sterk aan om kitesurflessen te nemen. De meeste ongelukken komen dan ook door onervaren kiters en voornamelijk op het strand. Kitesurfen is echter zo gevaarlijk als dat je het zelf maakt.  Door de evolutie van de kite-surfsport zijn de veiligheid systemen erg goed ontwikkeld, ongelukken door getrainde kiters zijn dan ook uitzonderlijk.

Sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor kitesurfen af!

Zorg er voor dat je nooit alleen gaat kitesurfen, ga naar een kitesurfvereniging of spreek met andere kiters af om te kitesurfen.  Kijk ook of je verzekering na of deze kitesurfen dekt wanneer er iets gebeurt. Bijna geen enkele standaard WA verzekeringen dekt kitesurfen volledig! Om jezelf volledig in te dekken kan je lid worden van de NKV. Hiermee ben je automatisch verzekerd tegen aansprakelijkheid tijdens het kitesurfen. De verzekering geeft secundaire dekking, dit houdt in dat andere aansprakelijkheids verzekeringen voor gaan maar de kans dat de eigen verzekeraar dit volledig vergoed is klein, want kitesurfen is bijna altijd uitgesloten. Je bent verzekerd tegen de schade aan derden en aan materialen aan de derden, terwijl je aan het kitesurfen bent. Voor meer informatie kan je gaan naar de website: www.nederlandsekitesurfvereniging.nl

 

Voorbereidingen voordat je gaat kitesurfen!

Wanneer je wilt gaan kitesurfen heb je redelijk wat voorbereidingen nodig. Allereerst zal je moeten leren kitesurfen bij een kitesurfschool die werkt met IKO, watersportverbond of vwds instructeurs. Onze kitesurfschool voldoet aan de hoogste normen en heeft tevens alle denkbare faciliteiten zoals omkleedruimte, douches en restaurant. Na drie of vier kitesurflessen heb je bij onze kitesurfschool in de praktijk voldoende geleerd om veilig te kunnen kitesurfen.

Wanneer je wilt kitesurfen zijn er een aantal belangrijke zaken:

  • Neem altijd kitesurfles voordat je zelf met een kitesurfvlieger aan de gang gaat.
  • Ga nooit alleen het water op!
  • Ga alleen kitesurfen bij geschikte weersomstandigheden
  • Ga kitesurfen op een locatie waar je mag kitesurfen.
  • Zorg dat je goed je veiligheidssystemen weet te gebruiken en oefen dit net zo lang droog op het lang tot en met je dit bijna automatisch doet.
  • Ken de voorrangregels voor kiters, zorg er voor dat je deze goed kent voordat je het water op gaat.
  • Zorg voor het juiste kitesurf materiaal.
  • Zorg dat je weet hoe je een self-rescue doet!

Zorg voor het juiste kitesurf materiaal!

Wanneer je gaat kitesurfen is het verstandig om over het juiste materiaal te beschikken. Hieronder vallen je vlieger, board en overige materialen. Erg belangrijk voor de veiligheid is dat je de maat van de vlieger aanpast aan de windsterkte. Met een te kleine vlieger kom je niet vooruit en met een te grote wordt het gevaarlijk. Kijk op de website van het merk waarmee je vaart of in de instructieboekjes van je vlieger voor welke wind jouw vlieger(s) geschikt zijn. We raden ook aan altijd een reddingsvest en een helm te dragen. Eventueel  kan je een flair en fakkel meenemen (dit is nu al verplicht in België) en een mobiel. Een flair kan je afschieten wanneer je in de problemen raakt om de reddingswerkers te alarmeren, een fakkel kan je aansteken wanneer de reddingswerkers in de buurt komen om je te localiseren.

Self rescue

Als je de kite niet meer terug om hoog krijgt uit het water, is dit te wijten aan kapot materiaal, gebruikersfouten of het weer. Als je niet meer in staat bent om de kust te bereiken met de vlieger in de lucht, dan moet je jezelf redden. Met een self-rescue zorg je er voor dat je de kite en je zelf naar de kust brengt door de veiligheidssystemen op je bar te gebruiken en de kite zo te gebruiken als vlot of als zeil.

LET OP! Een self-rescue kan riskant zijn aangezien je de lijnen om de bar wikkelt kan je eenvoudig verstrikt kan raken in de lijnen. Als het te hard waait of je niet goed weet hoe het moet, doe dan nooit een self-rescue maar koppel dan los en laat je vlieger gaan! Pas ook op dat je de vlieger niet laat gaan als het druk is op het strand, een losgelaten vlieger kan erg gevaarlijk zijn voor strandgangers aangezien de bar tegen iemand aan kan komen en de vlieger iemand kan lanceren.
 

Stappenplan om de self-rescue uit te voeren:

1.       Ken je veiligheidssysteem. Laat de kitesurfbar los, trek de quick release los, nu zit je vast aan je leash en is je kite volledig gedepowerd en valt op het water
2.       Pak het touw waaraan de safetyleash vastzit en volg deze hand over hand tot en met je de bar bereikt. Draai de lijn nooit om je hand heen, want als de kite onverwachts kracht krijgt is dit gevaarlijk.
3.       Als je bij de bar bent draai je het binnengehaalde touw om de bar heen en borg het touw om de bar. Zorg ervoor dat je het binnengehaalde touw niet laat vieren.
4.       Wanneer het touw waaraan de safetyleash vastzit om de bar is vastgezet kan je de overige lijnen tegelijk beetpakken en rol deze in 8jes om de bar heen. Doe dit net zo lang tot en metdat je de vlieger bereikt. Wanneer je bij de kite bent lock je de lijnen met een lus om de bar. Zorg dat je vast blijft zitten aan de vlieger / bar met je safetyleash.
5.       Ga naar de kite en pak beide tips en gebruik je kite als een zeil om naar land te bodydraggen.

Als je door een boot wordt gered: Als je gered wordt door een boot, doe je stap 1 tm 5  plus stap 6.
6.       Laat de lucht er uit van de leading edgde en vouw de kite door de helft en dan rol beide tips samen naar de center strut, vergeet het ventiel niet te sluiten. Stop je bar en lijnen in de kite en doe je leash er om heen. Laat alleen je kite leeglopen. let hierbij op dat je zelf niet verstrikt raakt in de lijnen of de kite in de motor van de boot.