kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Vliegeren met een trainerkite of powerkite

Vliegeren met een trainerkite of powerkite

De trainerkite wordt gebruikt voor de kitesurflessen om de basisbeginselen van kitesurfen te leren. Een trainerkite is kleiner dan een normale kite, waardoor deze minder kracht heeft en je de basis veilig kan leren. Bij onze kiteschool leer je altijd hoe je kan omgaan met een powerkite of 2-lijns vlieger, in ongeveer een half uur à een uur zal je in staat zijn om goed te kunnen vliegeren.

Opzetten van een trainerkite of vlieger.

Wanneer je een trainerkite klaar wilt leggen begin je altijd met de kite. Je legt deze met de wind mee en legt er genoeg zand op zodat deze niet kan wegwaaien. Je zorgt er voor dat de cellen naar de bovenkant liggen en leg geen zand op de cellen anders komt dit in de vlieger. Wanneer de trainerkite goed ligt, kan je de lijnen gaan uitrollen. De lijnen loop je uit tegen de wind in, daarbij moet je opletten om niet te hard aan de lijnen te trekken anders gaat de trainerkite al de lucht in. De lijnen loop je uit tot en met het einde en leg je de bar goed. Vaak zitten de lijnen gedraaid en kan je deze er uithalen door je bar een paar keer rond te draaien. Mocht dit niet voldoende zijn ga je deze uitlopen door in je bar te gaan staan en je linkerstuurlijn in je linkerhand en de rechterstuurlijn in de rechterhand en laat je de lijnen door je handen glijden tot en met dat je bij de trainerkite bent.
Wanneer je de trainerkite onder de knie hebt, ga je over op een grotere kite.
 

Tips om een vlieger of powerkite te besturen


1. Houd de wind altijd in je rug.
2. Wanneer de kite op de grond ligt, trek je aan de bar en gaat deze vanzelf omhoog.
3. Houd je ellebogen bij elkaar en zet één been voor de ander zodat je stabiel staat.
4. Wanneer je stuurt, stuur je het zelfde als een fiets dus door trekkende en duwende bewegingen maken. De trainerkite  reageert niet op alsof je een auto bestuurt, omhoog en omlaag beweegt etc.
 

Trainerkite of vlieger opruimen


1. Wanneer je klaar bent met vliegeren en je wilt dat de kite wilt landen, laat je de bar los. Zorg dan altijd dat de leash (veiligheidssysteem) goed vast zit. De trainerkite valt dan op de grond, zonder dat je kracht hebt.

2. Wanneer de trainerkite op de grond ligt, houd je polsbandjedan altijd om en pak de middelste lijnen en laat je deze door je hand glijden en loop je naar de kite. Wanneer je bij de kite ligt, leg je er genoeg zand op zodat deze niet weg vliegt, pas dan kan je het polsbandje los maken.

3. Loop terug naar je bar en pak de bar en alle lijnen, rol de lijnen in achtjes om de bar heen in de voorbestemde inhammen daarvoor tot en met je bij de kite bent. Vergrendel je bar door de elastiekjes die aan je bar zitten over je lijnen te schuiven. Zitten deze er niet op, pak dan alle lijnen aan het einde en maak een lus en doe deze om je bar heen.

4. Daarna kan je de trainerkite op rollen en terug in de tas doen.