kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Kiteboard aanschaffen

Kiteboard aanschaffen

Net als kites hebben kiteboards verschillende maten, soorten en verschillende merken. De meeste boards zijn tussen de 130 cm tot en met 148 cm groot. Hoe groter en breder het board is hoe meer drijfvermogen en hoe makkelijk je upwind kan varen. En hoe kleiner en smaller het board hoe wendbaarder je bent. Een beginner heeft vaak een board tussen de 132 en 140 cm, afhankelijk van het gewicht, gevorderende varen meestal op tussen de 126 cm en 136 cm. In licht weer kan je een board nemen dat groter is dan 140 cm. 

  

Geschikte maat board

Net als de kite is dit afhankelijk van je eigen gewicht; hoe lichter je bent hoe kleiner het board. Wanneer je net start met kitesurfen is het makkelijk om met een iets groter board te beginnen omdat je dan meer drijfvermogen hebt, waardoor je makkelijk vaart en upwind kan varen. Het nadeel aan een groter board is dat je minder wendbaar bent en minder kracht kan hebben . Dus wanneer je meer gevorderd bent stappen de meeste mensen over op een kleiner board.

Soorten boards

Twintip: Dit is het meest gebruikte board door kitesurfer. Bijna iedereen die begint met kitesurfen start met een twintip. Kitesurflessen worden vrijwel altijd met een twintip gegeven. Een twintip kan in beide richtingen gevaren worden zonder te hoeven overstappen .De voor- en achterkant van het board zijn gelijk. Je staat in twee voetstraps waar je voeten continu blijven staan. Aan de onderkant van het board zitten vaak twee vinnen voor en twee achter. Een twintip kan gevaren worden met voetstraps of wakeboardschoenen.

Waveboard/ directional: Dit is afgeleid van het golfsurfen. Dit kan worden gedaan met of zonder voetstraps. Je kan hierbij net als met surfen golven pakken om er op te surfen en wanneer de golf weg is  kite je weer terug om de volgende golf te pakken. Je hoeft dus niet te peddelen. Dit board is dus alleen voor het golfsurfen en niet gemaakt om hard mee te landen. De surfboards worden aangegeven op inches. Surfboards zijn groter dan twintip boarden waardoor het mogelijk is om met een kleinere kite te varen dan je zou doen met een twintip.

Wakeskate: Dit is een klein board zonder voetstrap. Je vaart hier op met je schoenen om meer grip te krijgen en is het te vergelijken met skateboarden. De boards zijn in de maten tussen de 100 cm en 110 cm. Met een wakeskate kan je veel trucs doen die je op een normaal skateboard ook kan doen.

Raceboard: Een raceboard wordt gebruikt om hoge snelheden te halen en hoog aan de wind te varen. De boards lijken op een directional-board met lange achtervinnen. De maten zijn rond de 170 cm tot en met 190 cm. De raceboards worden gebruikt bij de kite-races bij wedstrijden.

Wel of geen boardleash?

Een boardleash is een leash die je vast maakt aan je board en meestal je voet. Dit om te zorgen dat je het board niet kwijt raakt wanneer je valt en deze gemakkelijk weer kan pakken. De boardleash zag je vroeger vrij vaak maar zie je tegenwoordig steeds minder omdat het is gebleken dat deze erg gevaarlijk kunnen zijn. De nadelen van een boardleash zijn dat wanneer je valt het board tegen je kan kan komen. Wanneer het board in het water duikt en jij wordt voortgetrokken ontstaat er een enorme spanning op de boardleash, waardoor het board tegen je hoofd kan schieten.

Ook zijn de vinnen vrij scherp. Deze kunnen verwondingen veroorzaken. Het is dus aan te bevelen om geen boardleash te gebruiken, maar gewoon terug te bodydraggen met je kite naar je board. Duurt misschien wat langer maar stukken veiliger!