kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Optuigen en werking kitesurfkite of vlieger

Optuigen en werking kitesurfkite of vlieger

Wanneer je de kite uitlegt, pak je de tip van de kite en leg je neer met de wind mee. Wanneer je een two pump systeem hebt, pomp je eerst de struts op en als laatste de leading edge. Bij een one pump systeem kan je gelijk de leading edge oppompen.
Draai de kite om met het ventiel van de leading edge in de wind, zodat de wind over je kite heen gaat en leg er genoeg zand op .
 

Aansluiten van de lijnen van een kitesurf vlieger.

Je begint bij de kite met het uitrollen van de lijnen. Wanneer je de lijnen heb uitgerold ga je de lijnen uitlopen. Dit doe je door de buitenste lijnen in je linker- en rechterhand te houden en de middelste lijnen tussen je benen te doen en loop je richting de kite. Daarna loop je terug naar de bar om het zelfde te doen met je middelste lijnen.
Wanneer de lijnen uitgelopen zijn, kan je ze vast maken aan de kite. Vaak zitten er kleurtjes aan de lijnen of nummers zodat je zeker weet dat je de lijnen goed aansluit.
Je kan de lijnen met de wind mee of tegen de wind uitleggen, let dan wel altijd goed op of je de lijnen goed aan sluit. Het voordeel van met de wind mee uitleggen is dat je de bar niet hoeft te draaien en makkelijker te starten is op een krappe plek. Het voordeel van tegen de wind uitleggen is dat je makkelijker je lijnen kan checken en er geen kracht op de kite staat wanneer naar je start positie loopt.

Veiligheidssystemen van een kitesurfkite en werking van de bar

Voordat je gaat kitesurfen, zorg er voor dat je blindelings weet hoe je het veiligheidssysteem moet gebruiken. Dit kan je ook droog oefenen op het strand, let wel op dat elk merk een iets ander veiligheidssysteem hebben, dus laat je altijd goed informeren hoe de systemen werken.
Het veiligheidssysteem wordt vaak gebruikt in gevaarlijke situaties. Zorg er altijd voor dat je veiligheidsleash aan de bar vast zit, zodat je kite niet weg vliegt en andere mensen verwondt. Je quickreleash kan je ook gebruiken voor het zelf landen van je kite op het strand en de self-rescue.
Het veiligheidssysteem bestaat uit drie stappen: bar, quick release en de safety leash.
 

Gebruik van veiligheidsysteem:
1.       Laat je bar los, in 99% van de gevallen is dit voldoende om de gevaarlijke situatie weer veilig te maken.
2.       Trek aan de quick release. Dit doe je wanneer de vlieger nog steeds trek en de bar los laten niet voldoende is door bijvoorbeeld materiaal breuk, lijnen in de war of andere gevaarlijke situaties.
3.       Safety leash los trekken. Wanneer je nog steeds in een gevaarlijke situatie zit en de twee bovenstaande stappen niet voldoende hebben geholpen. Hiermee haar je de hele kite los waardoor je niet meer aan de kite vast zit.

Kracht van een vlieger aanpassen met de bar

Anders dan een 2-lijns kite kan je bij 4-lijns kites de hoeveelheid kracht aanpassen door de bar naar je toe te trekken of van je af te duwen. Door de bar naar voren te duwen verandert de hoek van de kite waardoor deze minder wind vangt en dus minder kracht heeft. Wanneer je aan de bar trekt kantel je de kite meer in de wind en zal deze meer kracht hebben. Let er wel op dat je de kite niet te ver kantelt want anders kan de kite naar achter vliegen en wanneer je de bar weer naar voren doet kan die heel veel kracht geven. Ook wanneer de bar te ver naar voren is, is er geen spanning meer op de lijnen en zal de kite naar beneden vallen.
Het verschilt per type kite hoeveel je deze kan variëren. Vaak kan een bow-kite/SLE-kite meer depoweren dan bijvoorbeeld een C-kite.
 

De powerstrap op een kitesurfkite

Elke kite heeft een de powerstrap waarmee je de kite kan trimmen om meer of minder kracht te krijgen. Deze strap kan je afstellen door aan een touwtje te trekken om meer of minder kracht te krijgen in je kite. De depowerstrap heeft altijd twee touwtjes, één voor power en de andere voor depower (minder kracht). Wanneer je aan de depowerstrap trekt, zal de hoek van je kite veranderen waardoor die meer om minder wind kan vangen. Is je kite aan de grote kant en ben je overpowerd (te veel kracht) depower je kite dan door aan de powerstrap te trekken, is de wind aan de zachte kant en heb je te weinig kracht, power de strap ook door het gebruik van de powerstrap.