kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Kitesurfwedstrijden

Kitesurfwedstrijden

Over heel de wereld zijn er verschillende soorten kitesurfwedstrijden in vele disciplines. De grootste kitesurfwedstrijd die wordt georganiseerd is de PKRA World Tour (Proffesional Kiteboard Riders Association). Hierin komen de disciplines freestyle, speed, hangtime en best trick aan bod . De Nederlanders doen het erg goed in deze competitie en Youri Zoon is zelfs in 2011 wereldkampioen met freestyle geworden.

 

Nederlands kampioenschap Kitesurfen

In Nederland wordt er elk jaar het NK kitesurfen gegeven. Bij deze wedstrijd komt alleen freestyle aan bod. Zie ook hun website: NK kitesurfen

Uitleg verschillende wedstrijd kitesurf disicplines:

Freestyle: Dit onderdeel is veruit het bekendste onderdeel. Meestal zijn de wedstrijden in eliminatierondes. Je strijdt in een heat die 4-8 minuten duurt tegen een andere kitesurfer en je doet zo veel mogelijk tricks. De jury beoordeelt op stijl en de moeilijkheidsgraad. Als je de heat hebt gewonnen ga je door naar de volgende heat en de verliezer valt af of moet een heat kitesurfen tegen een andere kitesurfer die heeft verloren. 

Race: Er wordt een parcour uitgezet met pionnen in zee die de racers moeten volgen. Wanneer het start signaal wordt gegeven gaan alle kitesurfers over de start en wie het parcour het snelste aflegt is de winnaar. In deze categorie wordt er vaak onderscheid gemaakt in de twintip categorie waarbij op normale boards wordt geraced en de catergorie raceboards. De raceboards zijn een stuk groter en zien er meer uit als een directionalboard met vier lange achtervinnen.


Speed: Bij speed gaat erom wie het allersnelste kan kite op een lang recht stuk. De snelheid wordt digitaal gemeten door de jury. Elke kitersurfer vaart individueel zo snel mogelijk langs hem om de snelheid op te meten. Het snelheidsrecord staat nu op 54,1 knopen door de Fransman Alex Caizergues, dat is meer dan 100 kilometer per uur! 

Hangtime: Hierbij gaat het er om wie het hoogte kan springen. De jury timet de sprong met een stopwatch en diegene die het meeste seconden in de lucht hangt wint. 

Kiteloop: Meestal  wordt de kiteloop wedstrijd als onderdeel gedaan van andere wedstrijden zoals race of freestyle. Met de kiteloop competitie gaat het er om welke kiteloop het grootste en meeste spectaculair er uitziet. Dit wordt door de jury bepaald welke kiteloop het beste er uitziet.