Kitesurf vlieger aanschaffen
Materiaal Algemeen
De uitrusting die je nodig hebt om te kitesurfen zijn: een kite, bar, board, wetsuit, harnas, helm en een reddingsvest en wanneer je in de winter gaat kite heb je ook schoentjes, handschoenen en een cap nodig. Je kan al deze materialen nieuw in de winkel kopen maar het is ook mogelijk om deze tweedehands over te nemen.
Welk kite moet ik kopen?
Wanneer je een kite gaat kopen zijn er een aantal dingen belangrijk: welke maat neem je met je gewicht, welk type kite en eigenschappen moet de kite hebben en welk merk wil je.
Kitemaat bepalen met gewicht?
Veel mensen vinden het lastig om de juiste maat kite te kiezen. De kite maten worden aangegeven in vierkante meters. De meest gebruikte maten in Nederland zijn 7m, 9m en 12m. Het hangt van je gewicht af en de hoeveelheid kites je neemt. Er is geen kite die de hele windrange dekt, dus wanneer je er altijd er zeker van wilt zijn dat je kan kitesurfen heb je meerdere maten nodig. Of wanneer je één kite neemt die de breedste windrange voor jou gewicht dekt.
Meestal wanneer je één kite neemt zit deze maat tussen de 9m en 12m in afhankelijk van je gewicht. Bij meer wind zitten de maten tussen de 5m en 8m en bij weinig wind tussen de 12m en 16m. Let op dit is globaal genomen, dus laat je altijd goed adviseren door de kitesurfschool of winkel.
Type Kites:
Kites zijn er in verschillende soorten en maten, hieronder staat uitgelegd welke types er zijn zodat je een goed inzicht krijgt wat je met de kite kan.
Bow kites/ SLE kites: Dit is de meest voor de hand liggende kite voor beginners. Een bow-kite en de SLE-kite hebben een negatieve trailing edge en de wingtips van de kite zijn naar achter gebogen. Dit zorgt er voor dat de kite meer depower, snel te besturen, een stabiele kite en een constante pull.
Wat is het verschil tussen de bow-kite en de SLE-kite? Een BOW kites heeft een concave TE en een SLE-kite niet. Ook de LE van een bow-kite is ronder waardoor de herstart van een bow-kite ten opzichte van een SLE-kite makkelijker is.
C Kites : Deze kites hebben de vorm van een C. Tegenwoordig hebben de C-kites al meer depower dan vroeger en zijn deze dus een stuk veiliger. De C-kites zijn in de besturing sneller dan een bow-kite, minder stabiel en minder makkelijk om uit het water te re-launchen. Veel pro’s kitesurfen met C-kites door de snelle besturing, snelheid en kracht. Koop dus als beginner nooit een oude C-kite, want hier zit niet voldoende depower op.
Hybride: Een hybride kite zit tussen de bow- en C-kite in. Deze heeft de beste eigenschappen van beide kites, waardoor de hybride kites veel verkocht worden.
Foil kite: Een foil-kite is een kite die je niet hoeft op te pompen en gebaseerd zijn op het ontwerp van een parachute. De kite heeft van voor naar achter cellen, waarvan de voorste cellen leeg zijn. Wanneer de kite in de lucht is, vullen de cellen waardoor die in de lucht blijft. Ze zijn vaak lichter dan andere kites waardoor ze gemakkelijk omhoog gaan met weinig wind.
Welk merk?
Elk merk heeft zijn voor- en tegens. Hierbij kan je denken aan kwaliteit van de vlieger, bedrag of je makkelijke kleine onderdelen kan vervangen en welke garantie je krijgt. Lees je daarom goed in op internet, er bestaan meerdere fora waarbij mensen ervaringen kunnen delen over verschillende soorten kites.
Ga na in welke omstandigheden jij wilt varen (golven of vlak water), welke maat je wil, wil je racen of liever freestylen? Wanneer je naar een winkel gaat kan het personeel je ook vaak helpen om hier een keuze in te maken.
Er zijn veel verschillende merken kites. De bekendste merken die op het moment op de markt zijn: Best, Gaastra, Ozone, Cabrinha, Naish, Slingshot, Airrush, Core kites,Blade kites, Flexifoil, Liquid Force, North, Peter Lynn