kitesurfles
logo

- Wat is kitesurfen - Kitesurf voorrangregels

Kitesurf voorrangregels

De kiter die het water in gaat heeft voorrang op de kiter die uit het water komt.
Waarom? Op het land is het gevaarlijker dan in het water.

Ook moet er voorrang gegeven worden aan andere watersporters en gebruikers op het strand.

Waarom? Een normale strand- of zee gebruiker kan niet zo snel reageren als een kitesurfer. Kijk hier dus voor uit! Blijf downwind van normale strandgebruikers om ongelukken te voorkomen. Wanneer je de controle verliest over je kite terwijl je upwind van de andere strandgebruikers vaart, kan de kite op of gevaarlijk dichtbij vallen van een strandgebruiker en kan de kite de strandgebruiker mee sleuren of kan de strandgebruiker in de lijnen komen.

Gouden regel! Als jij upwind iemand passeert, vlieg je met je kite hoog, als je downwind iemand passeert houd je je kite laag. Deze regel voorkomt dat je met een andere kite in de knoop komt.

Als twee kiters dezelfde richting varen en de snellere kiter van achteren komt moet hij voorrang geven aan de langzamere kiter en eventueel zijn richting veranderen. De snellere kiter heeft namelijk een beter zicht op de situatie.

De kiter die met zijn rechter voet voor vaart (starboard) heeft voorrang op de tegenliggende kitesurfers. De ´starboard/kiter´ moet upwind varen en zijn kite hoog houden. De tegemoet varende kite moet wijken door zijn vaart te minderen en downwind, met zijn kite laag, te varen. Er is geen specifieke reden voor deze regel.

De kiter die op een golf vaart heeft voorrang op diegene die springt of de tegenovergestelde richting vaart. Waarom? Wanneer je surft op een golf is het moeilijker om de kite te besturen, dus is er minder plek voor manoeuvers. Let wel: de kiter die op het strand het water in wilt gaan of net in is gegaan moet voorrang krijgen van de kiter die op de golf surft.

Om te springen  moet een kitersurfer een clear en veilige zone van 50 meter downwind en 30 meter upwind hebben.

Waarom? Een downwind veiligheidszone is belangrijk om te hebben omdat de kitesurfers downwind beweegt wanneer hij springt. Een upwind veiligheids zone is belangrijk om te hebben om niet in de lijnen te komen van andere kitesurfers die dichtbij varen.