kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Kitesurf vlieger herstarten in het water

Kitesurf vlieger herstarten in het water

De kite herstarten in het water

Het is onvermijdelijk dat je kite soms in het water komt en als je de juiste techniek hebt is het gemakkelijk om de kite weer uit het water te krijgen.
Ga nooit de kite relaunchen van af het water als je lijnen te draait zitten (bijvoorbeeld door dat de kite in de golven is gekomen) maar activeer je quick release. Laat ook nooit je kite op wanneer de situatie te gevaarlijk is bijvoorbeeld bij rotsen of boten etc.
 

Leading egde het water


Stappenplan:
1.       Wanneer de kite met de leading edge op het water valt is het eerste wat je doet de bar los laten, zorg dat je spanning houdt op de powerlijnen.
2.       Vervolgens trek je aan een stuurlijn zodat deze naar de zijkant (9 of 3 uur) van het windvenster drijft, tot en met dat je kite draait en op zijn zij staat, dus met één zijkant omhoog. Als de vlieger links ligt trek je rustig aan je rechter stuurlijn, en als deze rechts ligt aan de linker stuurlijn, of terwijl de bovenste stuurlijn.
3.       Wanneer de kite op de goede positie ligt, kan je voorzichtig aan de stuurlijn trekken zodat de vlieger rustig omhoog vliegt. (Trek nooit te snel of te hard aan de stuurlijn anders kan de kite omklappen en kan je weer overnieuw beginnen).
4.       Wanneer de vlieger wat hoogte heeft gemaakt laat je de stuurlijn los en pak je de bar.

Trailing edge op het water

Stappenplan:
1.       Bas los.
2.       Spanning op de lijnen houden, meestal klapt die kite dan vanzelf op de leading edge.
3.       Zelfde procedure als water starten met de leading edge op het water.
 

Tips:

 

-  Zwem bij een bow-kite nooit naar voren maar houdt de spanning op de lijnen, anders is het lastiger om de kite uit het water te krijgen.

 

-  Rol de lijnen nooit om je lichaam of handen heen, wanneer de kite plots kracht krijgt kan dit voor nare verwondingen zorgen.

 

-   Als de kite uit zich zelf plots relaunched depower die kite gelijk, door de bar naar voren te duwen.