kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Overige kitesurfmaterialen kopen

Overige kitesurfmaterialen kopen

Wetsuit

Een wetsuit is onmisbaar als je gaat kitesurfen in Nederland, zélfs als het zomer is. Bij kitesurfen is een neopreen pak aan te raden aangezien deze veel flexibeler is dan een rubberen surfpak. De dikte van de wetsuits wordt aangegeven in mm bijvoorbeeld 5/3 of 3/2. Dit betekent dat om je lichaam 5 mm dik neopreen hebt en bij je armen en benen 3 mm. In de zomer kan je een 3/2 gebruiken en in de winter is het aan te raden om minimaal een 5/3 te gebruiken. Wanneer je een wetsuit koopt, zorg dan altijd dat deze een perfecte pasvorm heeft en goed aansluit op je lichaam, hij mag best een beetje strak zitten.

Trapeze/ Harnas

Een trapeze/harnas wordt gebruikt om de krachten van je kite over te brengen op je lichaam. Je hebt twee verschillende soorten een zitharnas en een heupharnas. Wanneer je begint is het aan te raden een zitharnas te nemen.

Zit: De meeste beginners hebben een zittrapeze omdat dit harnas niet omhoog kan schuiven, waardoor deze tussen je ribben zit. Een zitharnas zit als een soort luier om je benen heen.

Heup: Wanneer je upwind leert varen en goed in je harnas kan hangen stappen de meeste over op een heupharnas aangezien deze veel comfortabeler zit en minder belastend. Een heupharnas zit om je middel heen, maar kan wel omhoog schuiven.

Reddingsvest

Het dragen van een reddingsvest is erg belangrijk, bijvoorbeeld wanneer je materiaal kapot gaat en je terug moet zwemmen naar de kust of wanneer moeite hebt om je kite te herstarten vanuit het water. Wanneer je een reddingsvest draagt lig je net 10cm hoger in het water, waardoor je minder water binnen krijgt en een beter overzicht hebt wanneer je vlieger in het water ligt.

Helm

Het is altijd aan te raden om een helm te gebruiken tijdens het kitesurfen of je nu beginner of expert bent. Op het water kan je hard vallen en door de golven kan je board naar je hoofd schieten. Wanneer je een helm aanschaft zorg dan altijd dat deze de goede pasvorm heeft en comfortabel zit. 

Schoenen / handschoenen /cap

Vooral wanneer het erg koud is zoals in de winter en begin voorjaar is het aan te raden om schoentjes, handschoenen en eventueel een cap te dragen. We raden je aan om hierop niet te bezuinigen, aangezien met schoenen, handschoenen en een cap kan je het hele jaar door met temperaturen boven de 7 graden  kan varen. Meestal staat er in het voorjaar en najaar uitzonderlijk goede wind.

Flair / lichtkogels

In sommige landen zoals Belgie wordt het al verplicht gesteld om een flair of fakkel bij je te hebben wanneer je gaat kiten. De reddingsbrigade adviseert één fakkel en één lichtkogel bij je te hebben.  De lichtkogel gebruik je om alle nabijgelegen schepen en of reddingsbrigade te melden dat er iets niet goed is gegaan en dat je hulp nodig hebt. Wanneer je vervolgens de reddingsboot of helikopter ziet aankomen kan je de fakkel gebruiken om je exacte locatie door te geven.

Mobiel

Het is erg handig om je mobiel in een waterdicht zakje bij je te hebben, mocht er iets gebeuren. Hier kan je aan denken als je in nood bent door bijvoorbeeld materiaal dat kapot gaat, wind gaat liggen en je komt niet meer terug of je komt veel verder uit dan je was begonnen.

Windmeter

Een windmeter is een klein apparaatje waar je de actuele wind mee kan meten op het strand. Vaak wijken de voorspellingen af van de werkelijke windsnelheid, met een windmeter weet je exact hoe hard het waait. Zorg altijd dat je op een open vlakte staat en de windmeter goed in de wind houdt om geen foutieve metingen te krijgen. Windmeters heb je in meerdere soorten en verschillende opties.