kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Oorsprong/geschiedenis Kitesurfen

Oorsprong/geschiedenis Kitesurfen


Door wie deze sport is uitgevonden, daar doen vele verhalen de ronde over. Rond 1977 waren er meerdere mensen bezig om zich door een parachute met een plank/boot/ ski’s / catamaran  zich te laten voorttrekken.

Het eerste patent dat werd aangevraagd was  in 1977 door de Nederlander Gijsbertus Panhuise voor het voorttrekken door middel van een parachute met een board. Begin de jaren tachtig was er een Zwitser, Andreas Kuhn, die een paraglider gebruikte met een wake- achtig board en is hoogstwaarschijnlijk de eerste geweest die met zijn paraglider hoge sprongen kon maken. Dit werd uitgezonden door de Europese televisie. In 1984 is het merk Wikipi op de markt gebracht door twee Franse broers Dominique en Bruno Legaignoux die toekomst in deze sport zagen. De broers hebben de kite in de jaren door ontwikkeld en gezorgd dat je de kite kon herstarten vanaf het water. Ze promoten de kites in 1984 en 1985 door aan meerdere speed sailing evenementen mee te doen. Een decennia hebben deze broers honderden kites, boards en boten ontwikkeld om de kite te verbeteren en veiliger te maken.

In 1993 kwam de eerste kite voor particulieren op de markt. Ook werd de ski-kite ontworpen door de Amerikaan Cory Roeseler . Zijn techniek was gebaseerd op een vlieger met carbon stokken. De kite kon gemakkelijk worden herstart door dat hij zijn lijnen snel kon inrollen. Hij was de eerste die tegen de wind kon in varen met zijn brede ski’s , wat lastig was omdat een normale vlieger maar één kant op trekt. Later ontwerpt hij een board wat een soort kruising was tussen een windsurfboard en waterski’s.

In 1996 krijgt kitesurfen grote media aandacht door de windsurfers Manu Bertin en  Laird Hamilton omdat ze Wipika kites gebruikte en speciale kiteboards. In 1997 verkoopt F-one de eerste speciale kiteboards en in 1998 uitgegroeid tot en met een nieuwe sport.

Op Maui in 1998 is de eerste kitesurfwedstrijd georganiseerd door Flash Austin die gesponseerd werd door Wipika.