kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Starten en landen met een kitesurfkite

Starten en landen met een kitesurfkite

Starten met een assistent

Zorg altijd dat je alles gecheckt hebt voordat je de kite gaat oplaten, zoals: kite goed aangesloten, lijnen goed aangesloten en of je veiligheidssystemen werken
Om je kite veilig te starten, moet je er eerst voor zorgen dat je in de goede hoek van de wind staat, dat betekent dat je kite versus bar 90 graden en haaks op de wind staat. Als je de kite te ver met de wind mee oplaat, zal de kite veel kracht hebben tijdens het oplaten en kunnen ongelukken veroorzaakt worden. Wanneer je de kite te veel tegen de wind oplaat, zal de kite achteruit gaan vliegen waardoor de kite crasht of ineens heel hard vooruit vliegt waardoor je te veel kracht hebt.

Kite starten met een assistent


1.       Laat de assistent de kite vast houden en vertel hem dat hij de kite pas mag los laten op jouw teken (duim omhoog). Als je assistent zelf niet kitesurft zorg er dan voor dat je voordat hij de kite start uitlegt hoe hij de kite moet vast houden en wat het signaal is dat hij de kite los mag laten.
2.       Start met de bar downwind van de kite en maak je safetyleach en daarna de chickenloop vast aan je harnass. Zet vervolgens spanning op je powerlijnen door van de assistent af te lopen, en loop vervolgens met spanning op de powerlijnen net zo lang naar de wind tot en metdat de vlieger niet meer klappert.
3.       Neem nog twee stappen extra naar de wind zodat je weet dat je genoeg kracht heb om je kite op te laten.

4.        Wanneer je alles gecheckt hebt, geef je het signaal dat de assistent de kite mag los laten.
 

Juiste locatie kiezen van het opstarten


De wind is meer turbulent aan de strandkant dan de zeekant. Daarom is de voorkeur om de kite aan de kant van het water te starten. Wanneer je de kite naar de strandkant start houd er dan rekening mee dat de wind vaak vlagerig is. Hou rekening met waar je staat, zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt (1,5 keer de lijnlengte aan beide kanten) m.b.t. eventuele obstakels, zodat je bijvoorbeeld bij een stuurfout niet in het prikkeldraag ligt.
Hoe dan ook zijn er ook situaties dat het veilig is om aan de strandkant je starten omdat het bijvoorbeeld druk is op het strand of water. Dus de maak altijd zelf de afweging wat de veiligste positie is voor dat je de kite start. Als je naar het water loopt, houdt je kite dan laag in het windvenster tot en met dat in het water bent.
 
Wat kan er fout gaan?
-          Je staat te veel upwind: de kite wil hard trekken als deze meer in de power zone is. Sta klaar om je chickenloop te releashen mocht dit nodig zijn.
-          Je staat te veel downwind: de kite wil nog niet vliegen en valt op de grond, hierdoor kan deze onverwachts gaan trekken.
-          Je kite is te groot en je wordt weg getrokken: Zorg dat je de kitemaat afstemt op het weer, indien mogelijk stel de kite af met je depowerstrap, sta altijd klaar om je chickenloop te releashen.
-          Je stuurlijnen zijn verkeerd om vast gemaakt: de kite vliegt het tegenovergesteld dan de kant die je opstuurt. Dit is heel gevaarlijk en kan leiden tot en met een ongeluk. Houd de kite op de grond en maak de lijnen in orde voordat je de kite oplaat
-          Je lijnen zitten gedraaid om deze niet goed zijn uitgelopen: De kite zal niet vliegen als normaal omdat er knopen of draaien in de lijnen zitten. Laat de bar onmiddellijk los en activeer je veiligheidssysteem (quick release)

Kite landen naar een assistent

Zoek iemand die je kite kan landen, wanneer diegene zelf niet kan kitesurfen leg hem dan heel duidelijk uit wat hij moet doen en land je kite eerder niet.
1.       Kies een kant om te landen en maak het land signaal naar diegene die je kite opvangt (met je hand op je hoofd tikken).
2.       Stuur de kite rustig naar 3 uur of 9 uur en laat de assistent de kite vangen.
3.       Laat de bas los en loop richting je kite en downwind om de spanning van je lijnen af te halen.
4.       Koppel je zelf los van de kite en draai de kite om en leg er zand op of de assistent dit laten doen.


Kite overgeven aan iemand anders


Wanneer je samen aan het oefenen bent met één kite en je wilt de kite overgeven. Is dit proces hetzelfde als het landen en starten proces dat al hier in wordt beschrijven. Je land de kite naar de assistent, de assistent draait de kite om en legt er zand op, vervolgens koppel je zelf los. De assistent loopt dan naar de bar en de kiter naar de kite en start de start procedure op nieuw.