kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Wat is kitesurfen - Wind informatie

Wind informatie

Om te kunnen kitesurfen heb je niet alleen het geschikte materiaal en goede leraren nodig, maar vooral ook de geschikte weersomstandigheden. Vergeet niet dat kitesurfen een risico sport is en dat de veiligheid voorop staat. Het weer en de wind zullen dus goed moeten zijn.

Geschikte weersomstandigheden om te kitesurfen

Op verschillende weersites kan je zien of de omstandigheden goed zijn om te kunnen kitesurfen, zoals windfinder.com. Op buienradar.nl kan je eventuele buien en onweer in de gaten houden, en het knmi geeft eventueel weerswaarschuwingen af. Het is belangrijk dat de wind tussen de 3 en 6 beaufort of tussen de 11 en 26 knopen. Wanneer deze zachter is vliegen de kites niet goed, te hard en het wordt gevaarlijk. Tevens zal de wind aanlandig moeten zijn, anders loop je de kans niet meer terug te komen op het strand. Bij zee moeten we ook rekening houden met de hoogte van golven, boven 1,5 meter wordt het erg lastig om te (leren) kitesurfen. Bij regen is er niets aan de hand, nat word je toch al! 

   

Pas je maat vlieger aan na aanleiding van de windcondities

Hou er rekening mee dat je het materiaal aan zal moeten passen aan de windsterkte. Er is niet één vlieger voor de volledige windrange en gewicht speelt ook een rol. Bij harde wind kan je met een grote vlieger eenvoudig over een flatgebouw heenvliegen. Laat je in de winkel, bij een kitesurfschool of via de website van de fabrikant van de vlieger goed informeren in welke windrange jouw vlieger(s) te gebruiken zijn.

Windrichtingen met kitesurfen:

Aflandige wind
Wanneer de wind aflandig is ga dan niet kitesurfen! Behalve wanneer je een boot tot en met je beschikking hebt. Ook al kan je upwind varen, het is gevaarlijk. Mocht je materiaal kapot gaan op zee of de wind weg vallen, dan kan je niet meer terug naar de kust komen.
 

Aanlandige wind
Met aanlandige wind kan je kitesurfen, houd er dan wel rekening mee dat je ver genoeg de zee in gaat om te oefenen. Wanneer je een fout maakt en je neemt te weinig afstand van het strand dan is de kans groot dat je weer op het strand ligt. In het water doet het minder zeer als je valt dan op het strand.

Schuin aanlandig
Schuin aanlandige wind is de meeste ideale wind om te kitesurfen. Als er iets fout gaat, word je altijd naar het strand toe gedreven maar het is niet zo bij een fout dat je gelijk op het stand ligt.
 

Wind langs de kust
Dit is ook een gunstige windrichting om te kitesurfen.

Windsnelheid tabel voor de omrekening van knopen, Beaufort, m / s en km / h.
 

Knopen Bft  m/s km/h Benaming Uitwerking boven zee   Uitwerking boven land en bij mens
1 0 0- 0.2 1 Stil, windstil Spiegelglad Te zacht! Rook stijgt recht of bijna recht omhoog
1-3 1 0.3-1.5 1-5 Zwak, flauw en stil Kleine golfjes, geschubd oppervlak Te zacht!  windrichting goed af te leiden uit rookpluimen
4-6 2 1.6-3.3  6-11 Zwak, flauwe koelte Kleine, korte golven Te zacht! Wind voelbaar in gezicht, weerhanen tonen nu juiste richting, blad ritselt
 
7-10 3  3.4-5.4  12-19 Matig, lichte koelte Kleine golven, breken, schuimkopjes Aan de zachte kant! Opwaaiend stof, vlaggen wapperen, spinnen lopen niet meer
11-15 4  5.5-7.9  20-28 Matig, matige koelte Golven iets langer, veel schuimkoppen Ideaal om te kitesurfen. Papier waait op, haar raakt verward, geen last van muggen meer
16-21 5  8.0-10.7  29-38 Vrij krachtig, frisse bries Matige golven, aanschietende zee (overal schuimkoppen, af en toe opwaaiend schuim)
 
Ideaal om te kitesurfen. Bladeren van bomen ruisen, gekuifde golven op meren en kanalen, vuilnisbakken waaien om
 
22-27 6 10.8-13.8  39-49 Krachtig, stijve bries Grotere golven, schuimplekken, vrij veel opwaaiend schuim Gebruik een kleine vlieger met kitesurfen, en let op!

Problemen met paraplu's en hoeden waaien af

28-33 7 13.9-17.1  50-61 Hard, harde wind
 
Golven worden hoger, beginnende schuimstrepen
 
Te hard om veilig te kitesurfen! Het is lastig tegen de wind in te lopen of te fietsen
 
34-40 8 17.2-20.7  62-74 Stormachtig Matig hoge golven, schuimstrepen Te hard om veilig te kitesurfen! Twijgen breken van bomen, voortbewegen zeer moeilijk

 *bron windfinder.com  

Bepalen van windrichting op de locatie

Wanneer de locatie goed is er je het juiste materiaal bij je hebt is het belangrijk om te kijken waar de wind vandaan komt. Er zijn meerdere manieren om te bepalen waar de wind vandaan komt, zo kan je wat stuifzand opgooien en kijken welke richting die op gaat of kijken naar vlaggen, bomen, gras etc. Maar het makkelijkste is om met je neus in de richting van de wind in te staan en wanneer je de wind in beide oren even hard hoort suizen komt de wind uit de richting waar je neus naar toe wijst. Het is erg belangrijk te weten wat de windrichting is aangezien je zo goed kunt bepalen hoe je het materiaal optuigt en veilig kan starten. Wanneer je aan het kitesurfen bent houd dan altijd een oog op het weer en mocht het weer veranderen ga dan altijd direct terug naar het strand. Land je kite tot en met dat het weer het toelaat om weer het water op te gaan.

Windvenster

Een vlieger kan alleen in het windvenster vliegen zoals je op het onderstaande plaatje ziet. (volgt)
De vlag geeft aan welke richting de wind komt en onder de vlieger zou de persoon staan die de vlieger bestuurt.
Wanneer je meer naar links of rechts stuurt, dan vangt je vlieger niet genoeg wind en zal op de gronden vallen.
Met het kitesurfen worden links en recht aangeduid met kloktijden. Hiermee kan je nauwkeuriger aangeven waar de kite vliegt. Wanneer de kite recht boven je hoofd vliegt noemen we dat 12 uur. Als je iets naar links vliegt is dit 11 uur en lager zijn 10 uur en 9 uur is op de grond. Het zelfde geldt voor de rechterkant.

Powerzone en Neutrale zone

Wanneer de vlieger in de buitenste ring wordt gevlogen noemen we dit de neutrale zone (rode en groene streep). Dit heet zo omdat hier de kite het minste kracht heeft. De kite wordt vaak in deze positie gehouden wanneer je de kite start, land, stil wilt houden, lopen. Op het strand houd je de kite altijd in de neutrale zone! Dit om ongelukken te voorkomen! De powerzone is in het gebied achter de neutrale zone, wanneer je de kite hard naar link en rechts stuurt. Als de kite hoog wordt gevlogen in de powerzone heeft deze minder kracht dan wanneer deze lager wordt gevlogen bijvoorbeeld van 10 uur naar 2 uur. De kracht heb je op het water nodig om vooruit te komen of sprongen te maken.