kitesurfles
logo
IKO kitesurfschool center en kitesurfles (opent een nieuw venster) Bel ons (opent de belfunctie van de telefoon Mail ons (opent het standaard e-mail programma)

Ga naar Home - Informatie kitesurflessen - Geschikt kitesurfweer

Geschikt kitesurfweer

Om te kunnen kitesurfen heb je niet alleen het geschikte kitemateriaal en goede en gecertificeerde IKO leraren nodig, maar vooral ook de geschikte weersomstandigheden. Vergeet niet dat kitesurfen een risicovolle sport is en dat de veiligheid voorop staat. De wind zal dus goed moeten zijn. Wanneer er bij onze hoofdlocatie in Scheveningen geen goede weersomstandigheden zijn om kitesurfles te geven, kunnen wij mogelijk uitwijken naar alternatieve kite locaties.

Geschikte weersomstandigheden

Op verschillende weersites kan je zien of de omstandigheden goed zijn om te kunnen kitesurfen, zoals windfinder.com. Het is belangrijk dat de wind tussen de 3 en 6 beaufort of tussen de 11 en 26 knopen is. Wanneer deze zachter is vliegen de kites niet goed en bij te hard en het wordt gevaarlijk. Zorg er ook voor dat je de vliegermaat aanpast aan de weersomstandigheden, dit verschilt per merk en maat vlieger. Tevens zal de wind aanlandig moeten zijn, anders loop je de kans niet meer terug te komen op het strand. Bij zee moeten we ook rekening houden met de hoogte van golven, boven 1,5 meter wordt het erg lastig om te leren kitesurfen. Bij regen is er niets aan de hand, nat word je toch al!

Geschikt kitesurfweer Scheveningen

Scheveningen is onze hoofdlocatie voor de kitesurflessen, hier hebben wij ook een vaste locatie. Voor Scheveningen geldt dat je er kan kitesurfen met ZW, W, NW, N, NO wind. Ook is het het beste om rekening te houden met de golven, van maximaal 1,5 meter en maximaal een lichte stroming. Bekijk hier het weer voor Scheveningen.

Geschikt kitesurfweer Rockanje

Voor Rockanje geldt dat je er kan kitesurfen met ZZO, Z, ZW, W, NW, N, NNO wind. Rockanje is een vlakwaterlocatie, waar er minder golven zijn. Dus wanneer de golven in Scheveningen te hoog zijn en de wind aflandig is, of dat er te weinig wind staat, wijken wij uit naar Rockanje. Bekijk hier het weer voor Rockanje.

Geschikt kitesurfweer Velsen-Noord

Als andere alternatieve locatie hebben wij Velsen-Noord. Hier gaan wij heen vanwege een hardere wind en als de wind in Scheveningen (of Rockanje) niet goed staat. De windrichtingen hier zijn ZZW, ZW, W, NW, N, NNO. Hier moeten we wel net als in Scheveningen nog rekening houden met de hoogte van de golven en de sterkte van de stroming. Bekijk hier het weer voor Velsen-Noord.

Kiteles verplaatsing

De lessen kunnen niet doorgaan bij onweer, extreem vlagerige wind, aflandige wind (oostenwind), hoge golven vanaf 1,5 meter en hoger, harde stroming en bij te zachte wind. Wanneer de wind bij onze hoofdlocatie Scheveningen verkeerd staat, of niet goed genoeg is wijken wij (waar mogelijk) uit naar alternatieve locaties. Indien je dit wilt, kan je dit opgeven bij je reservering. Als de kitesurfles alsnog niet door kan gaan, word je opnieuw ingepland of automatisch doorgeschoven naar je eerstvolgende ingeplande datum.